Een journalist en een fotograaf van de Franse krant Le Monde hebben monsters uit Syrië meegesmokkeld die mogelijk kunnen aantonen dat het regime chemische wapens inzet tegen rebellen. 

De Franse inlichtingendienst laat de monsters onderzoeken, maakte een anonieme functionaris maandagavond bekend.

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius had eerder al laten weten dat er ''sterke bewijzen'' zijn dat in het door burgeroorlog verscheurde land chemisch wapentuig wordt ingezet.

De twee medewerkers van Le Monde zaten twee maanden tussen rebellen in en rond Damascus. Ze zagen tijdens en na gevechten strijders met brandende ogen, ernstige ademhalingsproblemen en andere symptomen die kunnen wijzen op het gebruikt van chemische wapens. De fotograaf ondervond zelf vier dagen lang dergelijke gezondheidseffecten na een aanval van het leger.

Naast de monsters van Le Monde zou de Franse regering ook beschikken over zelf verzameld materiaal. Ook dat wordt nog onderzocht. Onderzoeksresultaten worden binnen enkele dagen verwacht.

Als aangetoond wordt dat het regime van president Bashar al-Assad chemische wapens gebruikt, dan kan dat gevolgen hebben voor de opstelling van andere landen tegenover het conflict.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië