Een reeks bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft maandag het leven geëist van zeker 75 mensen. Dat hebben ziekenhuizen en de politie gemeld.

Zeker 12 bommen ontploften bij markten en winkelgebieden in buurten waar overwegend sjiitische moslims wonen. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.

De spanningen tussen soennitische en sjiitische moslims in Irak lopen steeds hoger op. Sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen eind 2011 was het geweld tussen sjiieten en soennieten in het Arabische land niet zo hevig. De afgelopen weken zijn door geweld tussen de groepen honderden doden gevallen. Volgens een telling van de VN kwamen in april door aanslagen meer dan 700 mensen om in Irak, het hoogste aantal doden in 5 jaar tijd.

Ook de oorlog in Syrië, waar de groepen eveneens tegenover elkaar staan, heeft de verhoudingen in Irak geen goed gedaan. Irak heeft een soennitische minderheid. De macht in het land wordt gedeeld, maar sjiieten hebben de overhand in de regering.