De Europese Unie wil in juni de slepende onderhandelingen met Turkije over toetreding een nieuwe impuls geven. 

Dat maakte het Ierse voorzitterschap van de EU maandag bekend na overleg tussen de twee partijen.

Volgende maand zou voor het eerst in drie jaar een nieuw hoofdstuk in de onderhandelingen kunnen worden geopend, laten de Ieren weten. Zij hopen dat daarmee weer schwung komt in de betrekkingen tussen Brussel en de Turkse regering in Ankara.

De EU en Turkije voeren sinds 2005 overleg over toetreding. Het proces kwam geleidelijk stil te liggen door weerstand uit meerdere EU-lidstaten.

Dynamiek

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten spreekt in een reactie over een langverwachte stap in de procedure. ''Dit is goed om de dynamiek terug te brengen."

Ze vindt het wel jammer dat het nieuwe overleg over regionale ontwikkeling gaat. ''Liever had ik grondrechten en justitie gezien, die vormen namelijk het hart van de toetredingsvoorwaarden, en daar is nog veel werk te verzetten voor Turkije'', aldus de politica.

Oomen-Ruijten houdt zich namens het Europees Parlement bezig met het Turkse toetredingsproces. Zij komt elk jaar met een voortgangsrapport. Sinds 2005 zijn 13 van de 35 hoofdstukken in het onderhandelingsproces geopend, het laatste in juni 2010.

Verkeerd

In de Tweede Kamer reageren de regeringspartijen VVD en PvdA verdeeld. ''Verkeerd moment, verkeerd signaal, verkeerd voorstel. Geen enkele reden onderhandelingen met #Turkije nu op te pakken'', twittert Mark Verheijen (VVD).

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is wel positief over pogingen om de onderhandelingen met Turkije vlot te trekken. ''Duidelijk is wel dat Turkije nog een lange weg te gaan heeft. Vooral in de mensenrechtensituatie moet nog veel verbeteren, maar het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.''