Kledingarbeiders in Cambodja zijn maandag slaags geraakt met de politie tijdens een protest over hun loon bij een textielfabriek die produceert voor sportkledingconcern Nike.

Zeker 23 werknemers zijn gewond geraakt.

Zo'n 3000 overwegend vrouwelijke werknemers hadden uit protest een weg geblokkeerd bij de Sabrina-fabriek in de provincie Kampong Speu. Een zwangere vrouw die hardhandig door de politie was aangepakt, zou haar kind hebben verloren, liet een vakbondsleider weten.

Veel westerse ketens laten kleding produceren in Azië. Het dramatische lot van veel textielarbeiders kwam recent onder meer in het nieuws door de dood van 1100 Bengalese arbeiders in een ingestort fabriekscomplex in Bangladesh.

Werkomstandigheden

Ook in Cambodja zijn de werkomstandigheden voor de arbeiders in de textiel- en schoenindustrie vaak slecht. Deze maand kwamen twee arbeiders om, toen het dak van een textielfabriek instortte.

Drie dagen later raakten er zeker 23 gewond, nadat de overkapping van een werkplaats naar beneden was gekomen. In het straatarme Aziatische land van bijna 15 miljoen inwoners werken naar schatting 450.000 mensen in textiel- en schoenbedrijven.