De Zweedse politie is met man en macht op zoek naar de relschoppers die afgelopen week de voorsteden van Stockholm onveilig maakten. 

Volgens de politie zijn er door de relschoppers rond de 220 strafbare feiten gepleegd. Er werden onder andere auto's in brand gestoken en er werd brand gesticht bij scholen.

Volgens politiewoordvoerder Kjell Lindgren zijn inmiddels rond de zestig mensen opgepakt. Zij worden verdacht van meerdere strafbare feiten.

Uit het politieonderzoek naar de rellen is gebleken dat niet alleen relschoppende tieners, maar ook ervaren criminelen bij de brandstichtingen en vernielingen betrokken waren. Ook werd de politie bekogeld met stenen.

In de achterstandswijken van Stockholm was het de hele week raak. De onrust brak vorige week zondag uit toen jongeren de straat op gingen uit woede over het doodschieten van een man door de politie.

Het betreft een man van 69 die op 13 mei in Husby door agenten werd doodgeschoten toen hij een mes trok. De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten.