VN-chef Ban Ki-moon heeft zijn zorgen geuit over de bemoeienis van de Libanese beweging Hezbollah met de burgeroorlog in Syrië. 

Het risico dat het conflict overslaat naar Libanon is toegenomen door de inmenging van de radicale sjiitische organisatie, zei Ban zondag in New York.

De VN-chef riep alle betrokken partijen op ''verantwoordelijk te handelen'' en de veiligheid van burgers voorop te stellen.

Strijders van Hezbollah vechten aan de zijde van het Syrische leger tegen de opstandelingen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zegt inmiddels openlijk dat zijn organisatie ''tot het einde van de weg'' zal meevechten om president Bashar al-Assad in het zadel te houden.

Spanningen

De spanningen in het religieus zeer gemengde Libanon zijn recentelijk flink opgelopen. In de noordelijke stad Tripoli zijn afgelopen week minstens 25 mensen om het leven gekomen tijdens vuurgevechten tussen voor- en tegenstanders van Assad. In de hoofdstad Beiroet raakten zondag vier mensen gewond toen twee raketten insloegen in een sjiitische wijk.

In het kleine Libanon verblijven momenteel honderdduizenden Syriërs die het geweld in eigen land zijn ontvlucht.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië