Een jaar nadat 27 EU-landen hebben toegezegd het Israëlisch bestuur in de bezette Palestijnse gebieden aan te pakken, verslechtert de situatie voor de Palestijnen steeds verder.

Dat stelde OxfamNovib maandag, samen met ongeveer 80 andere organisaties die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden.

''Afgelopen jaar zijn er 600 huizen bijgekomen in illegale Israëlische nederzettingen. 540 huizen en gebouwen van Palestijnen zijn vernield, waardoor zo'n 800 mensen dakloos werden'', aldusOxfamNovib. Volgens de hulporganisatie had de Europese Unie 30 van de inmiddels gesloopte huizen gefinancierd.Oxfamklaagt dat de EU-protesten tegen de continue uitbreiding van Israëlische nederzettingen en de sloop van Palestijns bezit alleen uit woorden bestaan. ''Het heeft niets opgeleverd.''

Bespreken

EU-leiders bespreken eind mei de voortgang van het vredesproces in het Midden-Oosten. De 80 ontwikkelingsorganisaties willen met een gezamenlijk rapport over de ontwikkelingen van afgelopen jaar laten zien dat ''de EU de Palestijnen in de steek laat'', zo stelt CharlesSilva, voorzitter van de organisaties die zich hebben verenigd onder de noemer TheAssociationof InternationalDevelopmentAgencies (AIDA).

'Ondraaglijk'

Volgenns AIDA leidt het Israëlisch beleid tot ondraaglijke omstandigheden voor de 150.000 Palestijnen die op de Westoever onder Israëlisch militair en burgerlijk bestuur leven in zogeheten C-gebieden. Daar zijn Palestijnen afgesloten van diensten van het Palestijns Gezag, en afhankelijk van ontwikkelingshulp. ''Dit betreft meer dan 60 procent van de bezette Palestijnse gebieden.''AIDAwil dat de EU druk uitoefent op de Israëlische regering ''zodat Palestijnen hier toestemming krijgen om goede huizen, scholen, wegen, watertoevoer en elektra te bouwen''.

Op 14 mei 2012 riepen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken Israël op de straffeloosheid rond het geweld van kolonisten tegen Palestijnen te beëindigen. Ook willen de ministers dat Israël de EU toestaat ontwikkelingsprojecten in Palestijnse gemeenschappen op te zetten, zonder dat die het risico lopen door Israël te worden gesloopt.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier.