Tussen de steekincidenten in Parijs en Londen bestaat voor zover bekend geen verband. Dat heeft de Franse president François Hollande laten weten, aldus de nieuwszender France 24 zondag.

Een Franse militair werd zaterdag in zijn nek gestoken toen hij op surveillance was in de zakenwijk La Défense. Het 23-jarige slachtoffer, Cédric Cordier, is buiten levensgevaar.

De militair was in de wijk op patrouille als onderdeel van een antiterrorismeprogramma, waarbij militairen belangrijke plekken in de hoofdstad in de gaten houden. Het steekincident is vastgelegd door beveiligingscamera's.

De dader is nog voortvluchtig. Volgens de politie gaat het om een man van één meter negentig met een baard. Een officier van justitie zei dat de man Cordier met een scherp metalen voorwerp stak en vervolgens in de menigte verdween.

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, bezocht het slachtoffer in het ziekenhuis en zei dat Cordier was aangevallen omdat hij een militair is. Woensdagmiddag staken twee mannen een Britse militair dood, dicht bij een kazerne in de Londense wijk Woolwich.

Aanpak extremisme

De Britse regering heeft naar aanleiding van het incident in Woolwich laten weten meer wettelijke bevoegdheden te willen om extremisten aan te pakken.

De identiteit van de daders van de steekpartij in de Britse stad is inmiddels vrijgegeven. Het gaat om de 28-jarige Michael Adebolajo en 22-jarige Michael Oluwatobi Adebewale.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, laat weten dat alles erop wijst dat de twee alleen handelden en dat er geen groot geplande operatie achter hun daad zat. Er werken 500 politieagenten en veiligheidsmensen aan de zaak. 

Opgepakt

Zaterdagavond werden in Zuidoost Londen weer twee mannen opgepakt in verband met de zaak. In Greenwich werd een 21-jarige gearresteerd. Er werden negen panden doorzocht. 
Een man en twee vrouwen die eerder waren aangehouden in verband met de zaak, zijn vrijgelaten. 

Volgens May bestaat het gevaar dat duizenden Britten radicaliseren. Volgens haar moeten de autoriteiten meer bevoegdheden krijgen om organisaties te verbieden. Ook moeten er striktere regels komen voor internetproviders.

Kenia

Een woordvoerder van de Keniaanse politie meldt verder dat één van de verdachten, Michael Adebolajo, in november 2010 is opgepakt in Kenia, vlakbij de grens met Somalië. Dat meldt AP zondag. Adebolajo zou zich destijds met nog 5 anderen hebben willen aansluiten bij de islamitische terreurgroep Al-Shabab.

De Keniaanse politiewoordvoerder ontkent eerdere berichten dat Adebolajo fysiek en seksueel zou zijn mishandeld gedurende zijn hechtenis in Kenia.

Cameron

Premier David Cameron heeft ondertussen een nieuwe werkgroep voor de aanpak van extremisme en radicalisme opgezet. Daarin zitten ministers, hoge politiemensen en functionarissen van de veiligheidsdiensten. 

De werkgroep zal zich vooral gaan bezighouden met de activiteiten van radicale haatzaaiende predikers. Religieuze leiders die geweld promoten zullen keihard worden aangepakt. Moskeebesturen zullen veranwoordelijk gesteld worden voor hun keuze van imams. 

Uit een peiling van de krant Mail on Sunday bleek dat 64 procent van de Britten voor strengere wetgeving is om terrorisme aan te pakken. Drieenzestig procent wil de doodstraf voor veroordeelde terroristen invoeren.

Chronologie van de gebeurtenissen in Londen