Voor het eerst in een week tijd zijn er in de nacht van zaterdag op zondag geen grote ongeregeldheden geweest in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ook op veel andere plekken in het land bleef het betrekkelijk rustig.

Dat meldden de Zweedse politiekorpsen zondag. In totaal gingen in Stockholm circa tien auto's in brand op, plus zeker één in de naburige stad Södertälje. In één wijk werd een politiebusje met stenen bekogeld, maar daar bleef het bij.

De grootste ''georganiseerde onlusten'' deden zich voor in Lysekil, een kustplaatsje bij Göteborg. Daar gooiden jongeren met stenen en werden zeven auto's in brand gestoken.

De onlusten begonnen in de nacht van zondag op maandag in de buitenwijk Husby van de hoofdstad, nadat een agent daar een verwarde bejaarde man met een mes of bijl had doodgeschoten.

In die wijk wonen veel immigranten. Vooral in de eerste nachten werden veel auto's in brand gestoken. Ook waren er voortdurend opstootjes tussen gemaskerde jongeren en de ordediensten. Later in de week sloeg de onrust over naar steden buiten Stockholm, zoals Göteborg.