Het Egyptische hooggerechtshof heeft opnieuw voorstellen van de regering voor een nieuwe kieswet van tafel geveegd.

Volgens het hof zijn zowel de kieswet als de wet die de rol van het parlement regelt in strijd met de grondwet.

De uitspraak is een nieuwe tegenslag voor president Mohamed Mursi, die zijn eerdere voorstel om in april van dit jaar parlementsverkiezingen te houden ook al zag sneuvelen door een rechterlijke uitspraak.

Het land zit al bijna een jaar zonder functionerend parlement. De hoogste rechters in het land ontbonden vorige zomer het lagerhuis omdat de verkiezingen in hun ogen onrechtmatig waren geweest. Mursi wil nu in het najaar verkiezingen houden. Dan moet echter wel eerst de onenigheid over de kieswet worden opgelost.

Egypte is politiek diep verdeeld sinds de val van dictator Hosni Mubarak, die het land decennia met harde hand regeerde maar in 2011 ten val kwam door een volksopstand. Voordat duidelijk werd dat de verkiezingen in april niet door zouden gaan, hadden de belangrijkste oppositiepartijen al een boycot aangekondigd.

Ze meenden dat de kieswet de islamistische bondgenoten van de president zou bevoordelen.

Politieke patstelling

Belangrijke beslissingen over economische hervormingen worden door de politieke patstelling telkens op de lange baan geschoven. Ingrijpen in de economie is echter nodig om in aanmerking te komen voor miljardenleningen van het IMF. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Mursi daar zaterdag nog eens aan herinnerd. Kerry sprak de Egyptische president zaterdag in de marge van de top van de Afrikaanse Unie in Ethiopië.

Lees alles over onrust in het Midden-Oosten

Meer over de ontwikkelingen in Egypte