Een Marokkaanse Nederlander zit al bijna vijf weken in een Marokkaanse cel op verdenking van ronselpraktijken voor de strijd in Syrië. 

Zelf ontkent hij zich hieraan schuldig te hebben gemaakt, meldt Nieuwsuur in een bericht. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat wordt geprobeerd hem consulaire bijstand te verlenen.

De 28-jarige Amsterdammer Alhassan A. zegt volgens Nieuwsuur dat hij voor familiebezoek in het noorden van Marokko was.

Op 16 april werd hij opgepakt en is hij uitvoerig ondervraagd over Behind Bars, een islamitische beweging waarvoor hij in Nederland actief is. Volgens de AIVD ronselt Behind Bars voor de strijd in Syrië.

Onder druk gezet

"Ik ben tien dagen verhoord en zwaar onder druk gezet. Ze wilden me linken aan Al Qaida. Ik zou in alle media verschijnen als terrorist. Ik heb na vele bedreigingen bekend", zou A. over de telefoon tegen Nieuwsuur hebben gezegd.

A. moest volgens eigen zeggen deelnemers van demonstraties in Nederland identificeren. Zo wil Marokko proberen in te schatten welke van de vier miljoen Marokkanen in het buitenland op terroristisch vlak een bedreiging vormen.

Door de aanslagen in Cassablanca in 2003 en in Marrakech in 2011 is Marokko erg alert op islamitisch terrorisme.

Autoriteiten ontkennen

De Marokkaanse autoriteiten ontkennen dat een Nederlander is aangehouden. "Hij had geen Nederlands paspoort bij zich en daarom wordt hij niet als Nederlander gezien", zegt de woordvoerder van het ministerie. Het ministerie probeert al met hem in contact te komen sinds Behind Bars een persbericht over zijn aanhouding uitzond.

Het ministerie probeert met documenten aan te tonen dat A. wel degelijk over de Nederlandse nationaliteit beschikt.