De Syrische overheid heeft zich in principe bereid verklaard om deel te nemen aan een internationale vredesconferentie om de burgeroorlog in het land te beëindigen.

Dat hebben de Russische autoriteiten vrijdag verklaard, meldt persbureau AP.

De VS en Rusland willen samen begin juni in Genève een conferentie voor vrede in Syrië houden. Rusland en de VS werken sinds begin mei samen aan een bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van Assads regering en de Syrische oppositie aan de onderhandelingstafel komen.

Het doel is met gesprekken tot een overgangsregering te komen die een weg uit de crisis in het land biedt. 

De woordvoerder van het  Russische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Lukashevich, zegt dat de Syrische overheid "in principe heeft toegezegd" om deel te nemen aan de conferentie.

Geen datum

Volgens Lukashevich is het nog niet mogelijk om een datum te noemen voor de conferentie, omdat nog niet duidelijk is welke personen de betrokken partijen zullen vertegenwoordigen. De Syrische oppositie is tegen deelname van afgevaardigden van president Bashar al-Assad aan de conferentie.

Lukashevich voegde toe dat Moskou "niet bemoedigd" is door de resultaten van recente samenkomsten van leden van de Syrische nationale coalitie. 

Twijfel

Woordvoerder Louay Safi van de coalitie vraagt zich af waarom de Syrische overheid zich nog niet heeft uitgelaten over de vredesconferentie. Op een driedaagse conferentie die momenteel in Turkije wordt gehouden twijfelt men of er echt een afvaardiging van Assad naar Genève komt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bevestigde donderdag al dat het lastig is om alle partijen aan tafel te krijgen. "Niemand heeft er enige illusies over. Het is een steile helling", zei hij in Israël.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn volgens de VN minstens 70.000 mensen omgekomen, en vele miljoenen andere Syriërs op de vlucht voor het geweld.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië