Twee mannen hebben op straat in Londen op brute wijze een man gedood. Hieronder volgt een overzicht van de gebeurtenissen.

30 mei

12.57: Michael Adebowale (22), een van de twee verdachten, is donderdag voor de rechter verschenen. Hij bevestigde daar alleen zijn naam en adres.

6.13: Uit de autopsie op het lichaam van militair Rigby bleek woensdag dat hij is overleden aan de gevolgen van meerdere steek- en snijwonden.

28 mei

20.36: In een verklaring zegt de familie van verdachte Michael Adebolajo 'diepe schaamte en ontzetting' te voelen.

27 mei

19.23: De Britse parlementscommissie voor inlichtingenzaken onderzoekt of de inlichtingendiensten tekort zijn geschoten. De twee verdachten waren bekend bij de autoriteiten.

14.43: Verdachte Adebolajo is ontslagen uit het ziekenhuis en daarna meteen gearresteerd.

5.21: Drie mannen die werden gearresteerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de moord zijn op borgtocht vrijgelaten. De twee vermoedelijke daders liggen nog in het ziekenhuis. Daarnaast zit er nog één man vast.

25 mei

1.45Een jeugdvriend van  Michael Adebolajo beweert dat deze 28-jarige moordverdachte een half jaar geleden werd benaderd door de Britse geheime dienst MI5. 

24 mei

17.30: In het graafschap Lincolnshire en in de Londense wijk Greenwich worden volgens de BBC weer huiszoekingen verricht.

16.30: De politie blijkt een vijfde verdachte gearresteerd te hebben, een vrouw van 31 jaar, maar zij is zonder aanklacht weer vrijgelaten. Ook de vrouw van 29 die donderdag werd aangehouden is op vrije voeten. De 29-jarige man zit nog vast.

8.10: Adeboloja, één van de verdachten, deelde volgens SkyNews ooit flyers uit met daarop radicale teksten. Hij veroordeelde daarop de Britse militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak. 

23 mei

19.45: De Amerikaanse president Barack Obama laat weten dat de VS ''vastbesloten achter het Verenigd Koninkrijk, onze bondgenoot en vriend, in de strijd tegen gewelddadig extremisme en terreur'' staan.

18.38: Het Britse ministerie van Defensie bevestigt dat het slachtoffer van de 25-jarige militair Lee Rigby is.

Nog twee aanhoudingen

19.30: De politie meldt twee nieuwe verdachten te hebben aangehouden. Het zou gaan om een man en een vrouw, beiden 29 jaar.

12.57: Er zijn vandaag twee huiszoekingen geweest. In het graafschap Lincolnshire, in het oosten van het land, en in de Londense wijk Greenwich. Dat meldden Britse media donderdag. Hierbij zijn volgens de BBC vier mensen meegenomen door de politie.

Volgens de Britse nieuwszender Sky News is één van de verdachten de 28-jarige Michael Adebolajo. Hij zou in Londen hebben gestudeerd.

Flessen naar politie

12.47:  "De daders van deze schokkende daad hebben onze maatschappij willen splitsen", zei premier David Cameron donderdag. "Dat is niet gelukt. Het maakt ons alleen maar sterker." Cameron bedankte de politiemensen en veiligheidsdiensten die betrokken zijn bij de zaak.

- In Braintree en Gillingham, ten oosten van Londen, zijn moskeeën aangevallen. Twee mannen zijn aangehouden.

- Leden van de extreem rechtse English Defence League gooiden woensdagavond met flessen naar de politie in de buurt van de plek van de moord.

Verdachten komen uit Londen

De twee verdachten zouden zijn geboren in Groot-Brittannië en uit Londen komen. Vermoedelijk is zeker één van de mannen van Nigeriaanse komaf. Dat meldde donderdag SkyNews.

- Eén van mannen zou volgens een ooggetuige toegegeven hebben verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Hij zou boos zijn om de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan.

22 mei

- Twee mannen hebben op straat in Londen op brute wijze een man gedood. Vermoedelijk gaat het om een militair. 

- De aanvallers gebruikten volgens de politie meerdere wapens, waaronder een machete. Sommige getuigen spraken van een onthoofding.

Mannen neergeschoten

- Toegesnelde agenten hebben de mannen neergeschoten. Ze zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

- De Britse premier David Cameron zegt 'sterke aanwijzingen’ te hebben dat het gaat om een tereurdaad.