De Britse regering heeft woensdagavond een spoedbijeenkomst gehouden, nadat twee mannen op straat in het zuidoosten van Londen op brute wijze een man doodden, vermoedelijk een militair.

Er wordt rekening gehouden met een daad van terreur. De Britse premier David Cameron bevestigde dat daar 'sterke aanwijzingen' voor zijn. Hij noemde de aanval "zeer schokkend".

De twee aanvallers gebruikten volgens de politie meerdere wapens waaronder een machete. Sommige getuigen spraken van een onthoofding.

De mannen werden later door toegesnelde agenten neergeschoten en zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is volgens medische bronnen in zorgwekkende toestand.

Cameron

Britse premier David Cameron gaf woensdagavond een korte verklaring over de 'verschrikkelijke' aanval, bij een persconferentie die hij samen met de Franse president François Hollande gaf rond zijn bezoek aan Parijs.

Cameron stelde dat de Britten niet zullen buigen door zulke aanvallen. Hij wilde niet bevestigen dat het slachtoffer een militair is.

De premier liet weten dat hij later woensdagavond al terugkeert naar Londen, eerder dan gepland, zodat hij donderdagochtend bij een spoedbijeenkomst van het crisisteam Cobra kan zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May riep woensdagavond ook al een bijeenkomst van Cobra bijeen. Dat gebeurt alleen bij zeer ernstige incidenten. Daarbij zijn onder meer de minister van Defensie, het hoofd van de Britse veiligheidsdienst en de burgemeester van Londen Boris Johnson aanwezig.

May sprak volgens de BBC van een 'misselijkmakend en barbaars' incident.

Een woordvoerder van Buckingham Palace zei tegen Sky News dat de Britse koningin Elizabeth II bezorgd is over het nieuws. Labour-leider Ed Miliband heeft een bezoek naar Duitsland afgezegd vanwege de aanslag.

Allahoe Akbar

Volgens de politie riepen de aanvallers ''Allahoe Akbar'' (God is groot) tijdens hun daad. Een getuige liet aan de radiozender LBC weten dat het slachtoffer van het trottoir werd gesleept en op straat werd gelegd.

Na de slachtpartij bleven de twee aanvallers rondhangen. Ze zwaaiden volgens een getuige met messen en een vuurwapen en vroegen omstanders zelfs foto's van hen te nemen. De daders zouden elkaar ook hebben gefilmd, meldt Sky News.

Bekijk beelden van vlak na de aanval:

Bronnen bij de politie hebben tegen nieuwszender Sky gezegd dat het mogelijk om een politiek gemotiveerde radicaal-islamitische aanval ging. 

De moordpartij vond plaats op enkele honderden meters afstand van de militaire Woolwich-kazerne. Het slachtoffer zou een t-shirt dragen met de opdruk Help for Heroes, een militaire liefdadigheidsinstelling.

Afghanistan

Een van de vermeende terroristen zou tegen een 48-jarige vrouw die hem na de aanval op straat confronteerde, hebben gezegd dat ze boos waren om de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan, aldus de Britse krant The Telegraph donderdag.

De krant interviewde de scoutingleidster die de aanvallers aansprak. ''Ik dacht: ik kan hem beter aanspreken voordat hij nog iemand aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap, dus ik vroeg: wat wil je?'', vertelde de vrouw aan de krant.

Volgens de 48-jarige gaf de man direct toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de ''Britse soldaat''. ''Hij zei: Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken.''

Video

Een van de twee aanvallers heeft het woord gericht tot de camera van een omstander die het voorval filmde. De video verscheen op diverse Britse nieuwssites.

"Het spijt me dat vrouwen hier vandaag getuige van moesten zijn", zei de man. "Maar in onze landen moeten vrouwen hetzelfde aanschouwen. Jullie mensen zullen nooit veilig zijn. Verwijder jullie regering, ze geven niet om jullie."

Bekijk de video - let op: schokkende beelden