De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla is vrijdag in zijn slaap overleden in de gevangenis in Marco Paz bij Buenos Aires. Hij is 87 jaar oud geworden.

Dat melden Argentijnse media op gezag van Cecilia Pando, een geestverwant van Videla. Hij is een natuurlijke dood gestorven.

De dictator werd in 2010 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid. De Argentijnse rechter achtte het bewezen dat de ex-juntaleider Argentijnse dissidenten liet martelen en vermoorden.

Videla was van 1976 tot en met 1981 president van Argentinië. Hij geldt als de personificatie van het juntabewind dat Argentinië 7 jaar lang regeerde.

Vuile Oorlog

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983 tijdens de zogeheten Vuile Oorlog 30.000 tegenstanders van het regime opgepakt. Vele duizenden mensen zijn vermoord of worden nog 'vermist'.

Berucht zijn de zogeheten dodenvluchten, waarbij duizenden politieke tegenstanders gedrogeerd vanuit de lucht in zee werden gegooid. Daarbij zou ook de Argentijns-Nederlandse ex-Transaviapiloot Julio Poch betrokken zijn geweest. Poch zit in Argentinië in voorarrest.

Levenslang

Videla werd voor zijn rol tijdens de dictatuur in 1985 al eens tot levenslang veroordeeld. In 1990 kreeg hij echter gratie van president Carlos Menem.

De amnestiewetten en de gratie werden van 2003 tot 2007 in stappen weer teruggedraaid door het parlement en het constitutioneel hof, waardoor Videla weer vast kwam te zitten. Hij stond in 2010 samen met dertig anderen terecht voor de moord op 32 politieke gevangenen in 1976.

Baby's

In 2012 kreeg Videla nog eens 50 jaar cel opgelegd voor de diefstal van tientallen baby's. Medewerkers van het regime haalden de baby's weg van vrouwen die bevallen waren in de martelcentra in het land.

De baby's werden door derden geadopteerd, onder wie militairen en hun bondgenoten.

Leger

Videla werd op 2 augustus 1925 geboren in de stad Mercedes en schopte het in 1971 tot brigadegeneraal. Onder druk van hoge militairen benoemde de toenmalige president Isabel Perón hem in 1975 tot opperbevelhebber van het leger.

In zijn nieuwe functie haalde Videla de bezem door de strijdkrachten en in maart 1976 kwam hij met een staatsgreep aan de macht. Na de val van de junta in 1983 werd hij vervolgd voor misdaden die tijdens de dictatuur werden gepleegd.

Portret: Videla gezicht van wrede Argentijnse junta

Lees reacties op overlijden Videla

Bekijk Twitterberichten over dit nieuws via NUlive