Circa 30.000 Haredim, ultraorthodoxe joden, hebben donderdagavond betoogd tegen hun naderende dienstplicht in Israël.

Het protest liep uit de hand en bij botsingen tussen betogers en politie raakten zeker 10 agenten en drie demonstranten gewond. De politie hield tien mensen aan.

De politie had volgens Israëlische media slechts op 5000 demonstranten gerekend en werd verrast door de omvang van de menigte bij een recruteringscentrum van de Israëlische strijdkrachten in het noordwesten van Jeruzalem.

De ultraorthodoxe geloofsgemeenschappen zijn vrijwel vrijgesteld van militaire dienstplicht, maar daar komt snel een eind aan volgens het regeerakkoord van de nieuwe coalitieregering van premier Benyamin Netanyahu. De ultraorthodoxe studenten worden niet langer vrijgesteld van militaire dienst op aandringen van de seculiere politieke krachten waar Netanyahu nu mee regeert.

Eda Haredt

De betoging werd geleid door de splintergroep Eda Haredit, een van de meest extremistische sektes onder de Haredim. Dienstplicht is voor de ultraorthodoxen onaanvaardbaar, omdat ze daarmee in dienst van de staat Israël komen.

Die staat is voor hen een ketterse instelling die haaks staat op hun ware joodse geloof. Het geduld van seculiere Israëli's met de door grote gezinnen snel groeiende sektes wordt zwaar op de proef gesteld.