Zeker drie mensen zijn donderdag omgekomen, toen in Cambodja het dak van een schoenenfabriek instortte. Zes mensen zijn gewond geraakt, liet minister Ith Sam Heng van Sociale Zaken weten.

In de fabriek, die eigendom is van een Taiwanese onderneming, staat in Kong Piei, ongeveer 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Phnom Penh. Toen het dak om 07.00 uur (plaatselijke tijd) instortte, waren er ongeveer 100 mensen aan het werk.

De fabriek biedt werk aan circa 7000 mensen. Volgens Dave Welsh, vertegenwoordiger van een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden in kleding- en schoenenfabrieken in landen als Cambodja, is het dak in een hoek van het bedrijf van één verdieping ingestort.

Vorige maand stortte in Bangladesh een kledingfabriekencomplex in. Meer dan 1100 mensen kwamen om. Daarna beloofden westerse kledingconcerns zich in te zetten voor betere werkomstandigheden.

Werkgever

In Cambodja, dat tot de armste landen in de wereld behoort, zijn textiel- en schoenfabrieken de grootste werkgevers. De sector bracht vorig jaar 3,7 miljard euro aan deviezen op. Anders dan Bangladesh behoort Cambodja niet tot de grootste kledingleveranciers van de Europese Unie.