Bangladesh is bezig met de evacuatie van een miljoen mensen uit kustgebieden, omdat de cycloon Mahasen in aantocht is. Zij worden ondergebracht in scholen en hotels.

Een correspondent van de Britse omroep BBC zei dat de centra al vol mensen zitten en dat hun aantal nog steeds toeneemt.

De cycloon bereikte donderdag met windsnelheden van 100 kilometer per uur de westkust van het Zuid-Aziatische land. De Verenigde Naties verwachten dat 8,2 miljoen mensen in Bangladesh, Myanmar (het vroegere Birma) en het noordoosten van India gevaar lopen.

De haven van de stad Chittagong, een stad met 3 miljoen inwoners, en de luchthaven in Cox's Bazar werden woensdag gesloten. In totaal wonen 4,1 miljoen Bengalezen in het risicogebied.

Myanmar

In buurland Myanmar lopen tienduizenden mensen van de Rohingya-minderheid in gevaar. Zij zijn vorig jaar door het etnisch geweld in het land ontheemd geraakt en weigeren vaak naar de opvangkampen van de overheid te gaan.

Eerder deze week kwamen ongeveer 50 Rohingya's, moslims in het overwegend boeddhistische Myanmar, om het leven, toen de boot waarmee zij uit lager gelegen gebieden werden geëvacueerd, verging.

In Sri Lanka heeft de storm al aan 7 mensen het leven gekost.

Bekijk beelden van de cycloon:

Video