Steven Miller, het waarnemend hoofd van de Amerikaanse belastingdienst IRS, is woensdag afgetreden vanwege een schandaal rond mogelijke partijdigheid.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

Volgens een rapport is de belastingdienst mogelijk partijdig geweest door de conservatieve groepen strenger te controleren, hoewel het de werkwijze van de IRS niet onomwonden politiek gemotiveerd noemde.

Medewerkers van de IRS deden extra controles bij aanvragen voor belastingvrijstelling van non-profitorganisaties als in hun naam bijvoorbeeld 'Tea Party' of 'Patriot' voorkwam. Dat zou in 2010 in Cincinnati zijn gebeurd, maar mogelijk ook op andere plekken.

Aansprakelijk

''Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt, door nieuwe controles in te voeren en de verantwoordelijke partijen aansprakelijk te stellen," aldus Obama.

Miller zei in een boodschap aan zijn collega's dat er sprake was van een ''sterke en onmiddellijke noodzaak" om het publieke vertrouwen te herstellen in de belastingdienst. ''Dit is een ongelooflijk moeilijke tijd voor de IRS, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen," aldus de aftredend voorman, die liet weten zijn vertrek te betreuren.

Bekijk de bekendmaking van Obama:

Video