Het West-Afrikaanse Sahelland Mali kan rekenen op gulle steun voor de wederopbouw. 

De door armoede, staatsgrepen, separatisten en jihadisten vrijwel ingestorte staat heeft ruim 3 miljard euro toegezegd gekregen op een Europese donorconferentie woensdag in Brussel.

Het is een miljard meer dan verwacht, maakte Europees voorzitter Herman Van Rompuy bekend. Hij waarschuwde dat de machthebbers in Mali in ruil voor de steun wel voor politieke en economische hervormingen moeten zorgen, zoals dit jaar nog parlementsverkiezingen.

Aan de conferentie voor de wederopbouw van het geteisterde land deden ruim 100 landen en instellingen mee. Volgens diplomaten behoorden de Europese Unie, de Verenigde Staten en Frankrijk tot de grootste geldschieters.

Nederland

Nederland trekt dit en volgend jaar in totaal 12 miljoen euro extra uit voor Mali. Het geld is bedoeld voor de verbetering van de veiligheid en voor de organisatie van verkiezingen. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag op de conferentie in Brussel. Den Haag reserveerde eerder al ongeveer 80 miljoen euro voor 2013 en 2014.

''Sinds de coup in maart vorig jaar is er vooruitgang gemaakt met het verdrijven van extremisten. We hebben nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het land verder te helpen'', aldus Ploumen. Ze benadrukte de ontwikkelingen in het land nauwgezet in de gaten te houden: ''Als het niet goed loopt, heeft dat consequenties.''

Mogelijk gaat nog een Nederlander het land goed in de gaten houden. Diplomaten bij de Verenigde Naties in New York zeiden dat ex-minister Bert Koenders donderdag benoemd wordt tot hoofd van de VN-missie in Mali. Die moet met meer dan 12.000 man voorkomen dat het land terugvalt in anarchie.

Toeareg

Het straatarme land van ruim 15 miljoen inwoners verviel begin vorig jaar vrijwel tot anarchie na een opstand van de nomadische Toeareg in het noorden, een staatsgreep in de hoofdstad Bamako en de snelle opkomst van jihadisten in het door Toeareg net onafhankelijk verklaarde noordoosten.

Frankrijk greep begin dit jaar militair in. Europa is bezorgd dat het land het domein wordt van moslimextremisten en drugssmokkelaars.