Ondanks financiële sancties, een wapenembargo en andere internationale handelsbeperkingen is Noord-Korea niet gestopt met het illegale nucleaire wapenprogramma. De sancties hebben het programma wel enorm vertraagd.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van deskundigen van de VN, dat dinsdag is ingezien door persbureau Reuters.

''Het opleggen van sancties heeft de ontwikkeling van nucleaire en ballistische raketprogramma's niet stopgezet, maar naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk vertraagd door middel van het opleggen van financiële sancties en het verbod op de handel in wapens'', aldus het rapport.

Verder adviseren de deskundigen het Noord-Koreaanse ministerie voor Atoomenergie, het munitiedepartement van de communistische partij en het staatsruimtevaartbureau op een zwarte lijst te zetten.

Zwarte lijst

Ook twaalf personen moeten op een zwarte lijst komen te staan. Onder hen drie buitenlanders: Iurii Lunov en Igor Karev-Popov uit Oekraïne en Aleksandr Zykov uit Kazachstan. Zij worden verdacht van wapenhandel met Noord-Korea.

Het rapport heeft volgens diplomaten betrekking op de periode tot en met vorige maand. De laatste sancties van de VN zijn nog niet getoetst.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea