Een Amerikaanse arts heeft levenslang gekregen voor plegen van abortus. In ruil voor het niet instellen van hoger beroep ontloopt hij de doodstraf. 

De 72-jarige dokter Kermit Gosnell pleegde drie abortussen door bij de foetus de ruggenwervel door te snijden. Een jury in Philadelphia in Pennsylvania veroordeelde de man voor drievoudige moord.

Voor de dood van een 41-jarige vrouw die bij een ingreep overleed aan een overdosis medicijnen werd hij veroordeeld voor dood door schuld.

Deal

In de staat Pennsylvania riskeerde de arts de doodstraf. De openbaar aanklager had eerder al aangegeven die straf te eisen. Gosnell gaat nu akkoord met levenslang zonder een mogelijkheid om nog vrij te komen en ziet af van een hoger beroep. 

Eerder verklaarden andere medewerkers van de kliniek zich al schuldig aan moord, doodslag of het toedienen van een narcose zonder medische licentie. In ruil voor een getuigenis tegen Gosnell zouden zij een lagere straf krijgen. 

Omstreden

De handelwijze van de arbortuskliniek van Gosnell was omstreden. Volgens de aanklacht zouden er vrouwen behandeld zijn die meer dan 24 weken zwanger zijn.

In de zaken waar hij voor veroordeeld is, gebruikte hij een schaar om de ruggenwervel van de babies door te knippen waarbij zij al geboren zouden zijn. Er zou in de kliniek niet hygiënisch zijn gewerkt.

Gosnell is ook vervoordeeld voor 211 abortussen die niet volgens de wet waren uitgevoerd.

Foetussen in zakken

De zaak kwam aan het rollen toen de FBI een huiszoeking hield bij Gosnell op verdenking van het handelen in medicijnen. Bij de doorzoeking troffen de rechercheurs foetussen in zakken aan.

In een voorfase van de rechtszaak stelde een jury dat de zaak mogelijk om honderden abortussen gaat die niet goed zouden zijn uitgevoerd.

Mislukt beleid

In de Verenigde Staten is veel te doen geweest over de zaak. Tegenstanders van arbortus zien in de zaak het mislukte beleid van legalisatie.

Voorstanders van abortus zien juist in de zaak aanleiding om het legaliseren. Zij vrezen dat omstreden praktijken meer zullen voorkomen als abortus niet in het medisch circuit worden uitgevoerd.