De officier van justitie in Milaan heeft maandag 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi (76) in het zogeheten 'Rubygate-proces'.

Ook zou hij heel zijn verdere leven geen publieke functie meer mogen bekleden. Dat meldt persbureau AP.

Berlusconi staat terecht voor het bevorderen van prostitutie van minderjarigen en machtsmisbruik in het zogeheten Rubygate-proces.

De oud-premier zou seks hebben gehad met Karima El-Mahroug, de echte naam van het voormalige escortmeisje 'Ruby' uit Marokko dat de 'bunga bunga'-seksfeesten bij de oud-premier thuis bezocht terwijl zij nog minderjarig was.

'Geen twijfel'

De aanklager stelde maandag tijdens het slotpleidooi dat het "geen twijfel [lijdt] dat Karima El Mahroug seks heeft gehad met Berlusconi en er profijt van heeft gehad".

Ruby is ''sluw, van die oriëntaalse sluwheid die eigen is aan haar herkomst'', aldus hoofdofficier van justitie Ilda Bocassini in haar slotpleidooi tegen Berlusconi.

Berlusconi laat in een verklaring weten dat de eisi is gebaseerd op leugens en geïnspireerd door haat. "Theorieën, willekeurige aannames, verdraaiingen, valsheden, geïnspireerd door vooroordeel en haat, alles tegen het bewijs in, aan gene zijde van het onvoorstelbare en het belachelijke'', aldus Berlusconi.

Speciale uitzending

De ex-premier had Ruby zondagavond nog opgetrommeld voor een speciale uitzending van twee uur op Canale 5, een van zijn bestbekeken tv-stations. Ruby zei toen dat zij geen seks met Berlusconi heeft gehad.

Berlusconi zelf kwam ook op zijn eigen zender uitgebreid aan het woord over een van zijn stokpaardjes: hoe hij volgens hemzelf al 20 jaar wordt achtervolgd door ''communistische'' rechters en officieren van justitie.

Kritische vragen werden hem niet gesteld door de journalisten die hem interviewden en tegelijkertijd bij hem in dienst zijn. Op sociale media in Italië wordt schande gesproken over dit ''dieptepunt van de journalistiek''.

Sneer naar politie

Bocassini haalde ook uit naar de politie, die volgens haar best wist dat Ruby niet het nichtje is van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak. Berlusconi belde de politie met dat smoesje om Ruby vrij te krijgen, toen zij was opgepakt wegens diefstal.

Berlusconi werd vorige week al in hoger beroep tot 4 jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude.