Het proces in hoger beroep van de beruchte linkse Venezolaanse terrorist Carlos de Jakhals (63), dat maandag in Parijs is begonnen, is kort na de opening alweer verdaagd.

Carlos, wiens echte naam Ilich Ramírez Sánchez is, ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling van eind 2011.

Hij kreeg toen levenslang wegens bomaanslagen op Franse treinen in de jaren 80, waarbij in totaal 11 mensen omkwamen en meer dan 140 gewond raakten.

Sánchez verscheen maandag voor het hof zonder advocaten. Het proces werd opgeschort, nadat Sánchez nieuwe advocaten had gevraagd. Ook beschuldigde hij de Venezolaanse regering ervan zijn verdediging te saboteren door niet over de brug te komen met financiële steun.

Bomaanslagen

Ramirez zou de bomaanslagen hebben gepleegd om de vrijlating af te dwingen van Bruno Bréguet en Magdalena Kopp, twee leden van zijn groep die in 1982 in Parijs waren opgepakt. 

Ramirez had naar verluidt tijdens de Koude Oorlog banden met extreemlinkse en Palestijnse terreurbewegingen. Hij zou onder meer gewerkt hebben voor de Duitse Baader-Meinhofbeweging, het Turkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront, het ultralinkse Japanse Rode Leger, de Baskische terreurbeweging ETA en de Italiaanse Rode Brigades.

Chávez

De voormalige Venezolaanse leider Hugo Chávez was een bewonderaar van Carlos, die zichzelf een ''professionele revolutionair'' noemde. Maar het is niet bekend of Chávez hem financieel ondersteunde.

Carlos zit sinds 1994 in de gevangenis in Frankrijk, nadat hij in Sudan was opgepakt door Franse geheim agenten. Hij kreeg in 1997 al levenslang voor drie moorden die hij in 1975 in Parijs pleegde. De terrorist werd in 1975 berucht door zijn overval op het kantoor van de OPEC in Wenen waar hij een zaal vol ministers uit de olie-exporterende landen gijzelde.