De Bengalese regering is van plan het minimumloon voor personeel in de textielindustrie te verhogen. 

Een speciale commissie zal binnen drie maanden aanbevelingen doen voor een salarisverhoging, heeft minister van textielzaken Abdul Latif Siddiky gezegd.

Het kabinet beslist daarna of de aanbevelingen worden overgenomen. In de commissie hebben fabriekseigenaren, textielwerkers en leden van de regering zitting.

Niet alleen wil de regering het minimumloon verhogen, ook mag het personeel zich aansluiten bij een vakbond, zonder dat daar toestemming van de baas voor nodig is.

Aandacht

De plannen zijn ingegeven door de instorting van een textielfabriek op 24 april waarbij meer dan 1100 doden zijn gevallen.

Door de ramp is er veel aandacht voor de povere beloningen en slechte arbeidsomstandigheden in de Bengalese textielindustrie, die wereldwijd afnemers heeft.

Corruptie

De slechte arbeidsomstandigheden zijn volgens critici het gevolg van corruptie bij de regering, onverschilligheid van de industrie en de wanhopige zoektocht van Bengalezen naar werk.

Na protesten in 2010 werd het minimumloon verhoogd naar drieduizend taka per maand, een krappe dertig euro. Voordien bedroeg het bijna de helft minder.