Noord-Korea heeft een nieuwe minister van Defensie. De relatief jonge en onbekende generaal Jang Jong-nam heeft Kim Kyok-sik opgevolgd als leider van het Volksleger.

Een reden voor de machtswissel is niet bekendgemaakt.

Staatspersbureau KCNA meldde de benoeming maandag als bijzaak in een bericht over een bezoek van leider Kim Jong-un aan een dans- en zangvoorstelling van het ensemble van de binnenlandse veiligheidsdiensten.

De benoeming is opmerkelijk, aangezien de scheidend minister van Defensie pas enkele maanden in functie was.

Kim Kyok-sik geldt als voorstander van een harde lijn ten opzichte van buurland en vijand Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zijn opvolger Jang Jong-nam is voor buitenlandse waarnemers een onbekend figuur; het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap wist slechts te melden dat hij 'in de 50' is.

Koerswijziging

Volgens een Zuid-Koreaanse deskundige duidt de benoeming ''mogelijk op een koerswijziging''. Noord-Korea's leiders overstelpten hun buurland de afgelopen maanden met dreigementen. De autoritair geleide staat is onder meer boos over militaire oefeningen door Zuid-Korea en de VS.

Noord-Korea voelt zich ook onheus bejegend door de VN-Veiligheidsraad: het land kreeg diverse keren internationale sancties opgelegd omdat het kernproeven uitvoerde en raketten testte.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea