De centrumrechtse GERB is als grootste partij uit de bus gekomen bij de parlementsverkiezingen in Bulgarije.

Volgens de eerste officiële uitslagen kreeg de partij van ex-premier Boiko Borisov 31,4 procent van de stemmen. De Socialistische Partij kreeg 27,3 procent van de kiezers achter zich.

De voorlopige uitslag werd maandagmorgen naar buiten gebracht na telling van ruim twee derde van de stemmen. Waarnemers voorzien een moeizame kabinetsformatie, aangezien geen van de partijen een meerderheid in het parlement krijgt. De GERB blijft de grootste, maar moest wel een verlies incasseren: in 2009 kreeg de partij nog de steun van bijna 40 procent van de kiezers.

Een coalitie van de twee grootste partijen lijkt uitgesloten. De socialistische leider Sergej Stanisjev wil het land naar eigen zeggen 'reinigen' van de invloed van de GERB, die hij onder meer beschuldigt van het omkopen van kiezers. Stanisjev kondigde zondagavond al aan dat hij het voortouw wil nemen in de formatie.

Vijand

Twee andere partijen haalden de kiesdrempel en kunnen daardoor een rol spelen in de vorming van een nieuwe regering. De van oorsprong etnisch-Turkse, liberaal georiënteerde partij MRF haalde volgens de voorlopige uitslag 9,2 procent van de stemmen. Het rechts-nationalistische Ataka haalde 7,6 procent. Ataka is overigens een gezworen vijand van de MRF.

De regering van GERB-leider Boiko Borisov nam in februari ontslag na massaprotesten tegen sterk stijgende elektriciteitsprijzen, armoede en corruptie. Het gemiddelde maandsalaris in het land is 400 euro. Sinds de val van het communisme in 1989 hebben ongeveer 2 miljoen Bulgaren hun land verlaten.

Armste landen

Bulgarije is een van de armste EU-landen. Het gemiddelde maandsalaris is 400 euro. Sinds de val van het communisme in 1989 hebben ongeveer 2 miljoen Bulgaren het land verlaten.

In sommige delen van het land is er nog steeds geen betrouwbare water- en stroomvoorziening.