De centrumrechtse partij GERB staat voor in de exitpolls van de Bulgaarse parlementsverkiezingen.

De partij heeft volgens de exitpolls 30 à 33 procent van de stemmen in handen, dat staat gelijk aan 97 van de 240 zetels in het parlement.

De Socialistische Partij heeft 25 tot 27 procent van de stemmen, gelijk aan ongeveer 85 zetels. Vooraf was voorspeld dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen beide partijen.

Waarnemers in Sofia voorspellen een moeilijke kabinetsformatie omdat geen enkele partij een absolute meerderheid heeft gekregen.

Borisov

GERB (Burgers voor de Europese ontwikkeling van Bulgarije) is de partij van ex-premier Boiko Borisov. Zijn regering nam in februari ontslag na landelijke massaprotesten tegen de hoge elektriciteitsprijzen, armoede en corruptie.

Na de publicatie van de eerste exitpolls gingen boze betogers in Sofia de straat op en blokkeerden de belangrijkste winkelstraat. De Socialistische Partij repte over ''manipulatie'' van de uitslag.

Armste landen

Bulgarije is een van de armste EU-landen. Het gemiddelde maandsalaris is 400 euro. Sinds de val van het communisme in 1989 hebben ongeveer 2 miljoen Bulgaren het land verlaten.

In sommige delen van het land is er nog steeds geen betrouwbare water- en stroomvoorziening.