De Israëlische premier Benjamin Netanyahu doet tijdens vliegreizen niet langer peperdure dutjes. Dat hebben enkele van zijn naaste medewerkers zondag laten weten.

Ze hopen zo de verontwaardiging te sussen over een prijzig, op maat gemaakt vliegtuigbed dat de premier onlangs bestelde.

De op Netanyahu toegesneden slaapcabine, die hij gebruikte tijdens zijn vijf uur durende reis naar de uitvaart van Margaret Thatcher, kostte de schatkist 127 duizend dollar (bijna een ton in euro's).

Aanvankelijk verdedigde Netanyahu's staf diens uitgave. De premier zou een paar drukke dagen achter de rug hebben gehad en moest uitgerust zijn voor enkele belangrijke afspraken in Groot-Brittannië.

Slaapcabine

Nadat de onthullingen van televisiezender Channel 10 dit weekeinde tot grote woede hadden geleid gooiden verschillende medewerkers van Netanyahu het over een andere boeg. De premier zou niet op de hoogte zijn geweest van de hoge kosten. Zo gauw hij die te weten kwam bestelde hij de slaapcabine voor alle volgende vluchten af.

Nu Netanyahu's kabinet een begroting voorbereidt met strenge bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort te dichten komt een rel als deze hem erg ongelegen.

Demonstraties

Zaterdagavond liepen al duizenden demonstranten tegen de verwachte bezuinigingen te hoop. De oppositie verzuimde de kans niet en hekelde het 'schandalige gedrag' van de premier in een tijd van krapte.

Eerder dit jaar kwam de 63-jarige Netanyahu in opspraak omdat hij jaarlijks voor 2700 dollar (ruim tweeduizend euro) aan ijs kocht in zijn favoriete ijssalon in Jeruzalem. Sindsdien is de premier er niet langer klant.