Groot-Brittannië heeft privédetectives ingehuurd om bijna 60 miljoen euro terug te krijgen die buitenlandse studenten van de staat hebben geleend.

Het gaat daarbij om honderden studenten uit de Europese Unie, die na terugkomst van hun (korte) studietijd in Groot-Brittannië hun studieschuld nooit hebben afbetaald, meldt The Independent zondag.

Het schuldbedrag is in de afgelopen 5 jaar opgebouwd. De meeste studenten houden cruciale informatie achter, zoals hun verblijfplaats en of ze werk hebben.

Sommige studenten hebben nu een vast inkomen waardoor ze de schuld kunnen terugbetalen, maar geven daarover geen informatie aan de Britse universiteiten. Nu draait de Britse belastingbetaler op voor de kosten.

Cyprus

Vooral studenten uit Cyprus hebben hun schulden bij de Britten achtergelaten, bijna 18 miljoen euro. Ook studenten uit Frankrijk, Duitsland en Polen hebben een schuld van meer dan 11 miljoen euro.

Veel schulden zijn gemaakt door studerenden uit landen die ernstig zijn getroffen door de economische crisis, zoals Griekenland en Ierland. Studenten uit het Verenigd Koninkrijk hebben zelf een veel lagere schuld, in totaal 33 miljoen euro.

Het Overheidsbedrijf Studentenleningen (SLC) zegt dat de wanbetalers een boete kunnen krijgen of voor de rechter worden gesleept. Politici hebben opgeroepen een nieuw leenstelsel te bedenken dat ervoor zorgt dat de studenten zich aan de regels houden.