De conservatieve nationalistische partij Istiqlal (Onafhankelijkheid) ziet ervan af de Marokkaanse coalitieregering te verlaten zoals de partij zaterdag had aangekondigd. 

Koning Mohammed VI heeft partijchef Hamid Chabat gebeld en hem gevraagd het normale functioneren van de regering te garanderen door niet uit de coalitie te stappen.

In de Marokkaanse politiek, die volkomen wordt gedomineerd door de vorst, is het niet gebruikelijk een verzoek van de koning te weigeren. ''Istiqlal schikt zich naar de koninklijke wens om de stabiliteit te garanderen en dient het hogere nationale belang'', meldde zondag een communiqué van Istiqlal, niet lang na het telefoontje.

Tweede viool

Hiermee is voorlopig een regeringscrisis bezworen. Istiqlal speelt tot zijn ongenoegen de tweede viool in een regeringscoalitie die wordt aangevoerd door islamisten van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD). Istiqlal is onder meer boos over de autoritaire stijl van premier Abdelilah Benkirane van de PJD.

Istiqlal is een 70 jaar oude partij die vreest dat haar aanhang naar de PJD (1967) wegloopt. In 2011 boekte de PJD een enorme verkiezingsoverwinning en won 107 van de 325 parlementszetels. De PJD heeft in de huidige regeringscoalitie elf ministers, Istiqlal zes. Twee andere coalitiepartners hebben elk vier ministersposten gekregen.