Oud-premier Nawaz Sharif heeft zaterdag voorzichtig de overwinning bij de parlementsverkiezingen in Pakistan opgeëist. 

''De resultaten komen nog binnen, maar het staat vast dat wij tot nu toe de grootste partij zijn. Ik bid dat we zondagochtend in de positie zijn dat we geen steun van coalitiepartners nodig hebben'', zei Sharif.

Nawaz Sharif (63) leidt de oppositiepartij Moslimliga PLM-N. Of die de grootste partij in het Pakistaanse parlement wordt, hangt vooral af van het resultaat van oud-cricketer Imran Khan van de hervormingsgezinde Beweging voor Gerechtigheid (PTI).

Grote verliezer wordt waarschijnlijk de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Die was de afgelopen 5 jaar aan de macht.

Doden door aanslag

Op de verkiezingsdag vielen zeker 17 doden door aanslagen. Toch brachten miljoenen Pakistanen hun stem uit. Definitieve opkomstcijfers zijn er nog niet, maar rond het middaguur had ongeveer 30 procent van de 86 miljoen kiezers gestemd. Dat is een relatief hoge opkomst.

De kiescommissie verwacht dat over de hele dag meer dan 60 procent zal hebben gestemd bij de 70.000 stembureaus. In 2008 kwam slechts 44 procent opdagen.

Teleurstelling

Veel kiezers hopen nu op een wending door hun diepe teleurstelling over de oude garde in de politiek. Die wordt gevormd door rijke families die weinig verandering willen of aandurven.

De parlementsverkiezingen zijn historisch. Pakistan is vaak bestuurd door legerleiders die met een staatsgreep aan de macht waren gekomen. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid 66 jaar geleden lijkt een burgerregering haar regeerperiode af te maken en de macht over te gaan dragen aan een gekozen burgerregering.