De hervormingsgezinde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani van Iran heeft zich zaterdag op het laatste moment als kandidaat geregistreerd voor de presidentsverkiezingen in dat land. 

Rafsanjani is een belangrijk tegenstander van zittend president Mahmoud Ahmadinejad. Die moet na twee termijnen vertrekken.

Rafsanjani sprak in 2009 zijn steun uit aan hervormingsgezinde presidentskandidaten die claimden dat de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad was gemanipuleerd. Volgens de officiële uitslag kreeg Ahmadinejad toen meer stemmen dan de hervormers Mirhossein Mousavi en Mehdi Karoubi. Na de uitslag braken massale straatprotesten uit, die met harde hand werden onderdrukt. Sinds het uitbreken van de Arabische opstanden zitten Mousavi en Karoubi onder huisarrest.

Rafsanjani was van 1989 tot 1997 president van Iran. Hij wordt gezien als een van de rijkste personen in Iran. Rafsanjani is voorstander van een vrijemarkteconomie en probeert conflicten met de Verenigde Staten en het Westen te vermijden.

Havik

Ook de hoofdonderhandelaar over het Iraanse nucleaire programma, Saeed Jalili, heeft zich aangemeld voor de presidentsverkiezingen. Jalili geldt als een conservatieve havik, die nauwe banden onderhoudt met ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran.