Zeker 40 mensen zijn zaterdag om het leven gekomen door de explosie van twee autobommen in de Turkse stad Reyhanli bij de grens met Syrië.

Meer dan 100 mensen raakten gewond, 29 van hen zijn in kritieke toestand. Dat zei minister Muammer Güler van Binnenlandse Zaken.

Premier Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag tegen lokale media dat de kans groot is dat het dodental verder oploopt. 

Turkije heeft het recht om ''elk soort maatregel'' te nemen na de dubbele autobomaanslag van zaterdag. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zaterdagavond gezegd.

Postkantoor

Twee autobommen kwamen zaterdagmiddag bij het gemeentehuis en het postkantoor tot ontploffing. Volgens het Turkse persbureau Dogan vonden er vier explosies plaats, maar plaatselijke bronnen en de minister van Binnenlandse Zaken, Muammer Güler, spreken van twee. Door de explosies zijn omstaande gebouwen beschadigd en een houten huis is ingestort. Ook zou de stroom in de gehele stad zijn uitgevallen.

Volgens Erdogan hebben de aanslagen te maken met het conflict in Syrië of de vredesonderhandelingen tussen Turkije en de Koerden. ''Een gevoelig punt is dat de provincie Hatay, waar de explosies gebeurden, aan de grens met Syrië ligt, mogelijk zijn deze acties ondernomen om gevoelige kwesties uit te lokken'', aldus Erdogan.

Vice-premier Bülent Arinç zegt dat de regering van de Syrische president Bashir al-Assad behoort tot de ''gebruikelijke verdachten''.

Vluchtelingen

De Zuid-Turkse stad is in het verleden bestookt met mortiergranaten uit buurland Syrië. In oktober kwamen bij zo'n aanval vijf Turkse burgers om.

Meer dan 300.000 Syrische vluchtelingen bevinden zich in Turkije, de meeste van hen in kampen langs de Syrische grens.

Alles over Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten