Ex-president Hosni Mubarak van Egypte is zaterdag in Caïro weer voor de rechter verschenen.

Hij moet opnieuw terechtstaan wegens zijn rol bij het bloedig neerslaan van betogingen in de nadagen van zijn bijna 30 jarige bewind dat in februari 2011 viel. Daarbij kwamen begin 2011 meer dan 800 mensen om het leven.

Mubarak en zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly werden in juni vorig jaar al tot levenslang veroordeeld wegens het geweld rond de demonstraties. Rechters hebben echter een nieuw proces bevolen nadat zowel de aanklagers als de verdedigers in beroep waren gegaan. De aanklagers zeggen dat ze nu over nieuw bewijs beschikken.

Het proces wordt gehouden in het complex van de politieacademie in een oostelijke buitenwijk van de hoofdstad Caïro. De 85-jarige Mubarak heeft gezeten in een kooi voor verdachten vanuit zijn rolstoel alle beschuldigingen tegengesproken. Hij wordt in dit proces ook beschuldigd van corruptie. Daarvoor staan ook zijn zoons Alaa en Gamal voor de rechter. De Mubaraks worden ervan beschuldigd geld achterover te hebben gedrukt bij de verkoop van Egyptische gas aan buurland Israël.

Alles over de situatie in Egypte 

Alles over de Arabische Lente