Zeker 86 miljoen Pakistanen gaan zaterdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De stembusgang verloopt onrustig, in Karachi zijn zeker negen mensen omgekomen en 21 mensen raakten gewond bij dubbele bomaanslag.

Dat meldt Al-jazeerah zaterdag.

De aanslag was gericht tegen een liberaal kantoor in de stad.

De Pakistaanse Taliban hadden eerder al aangekondigd dat zij aanslagen zullen plegen, omdat zij de verkiezingen niet-islamitisch vinden. Tijdens de campagne zijn al meer dan 110 mensen omgebracht.

De autoriteiten hebben zeker 600.000 veiligheidsmensen, onder wie 70.000 militairen, ingezet om kiezers te beschermen. Er zijn 70.000 stemlokalen ingericht.

Minderheden

Het parlement in Islamabad telt 272 parlementszetels, aangevuld met 60 zetels voor vrouwen en 10 voor religieuze minderheden. De speciale zetels zijn niet direct verkiesbaar maar worden wel afhankelijk van de uitslagen door de partijen opnieuw ingevuld.

Kanshebbers zijn oud-premier Nawaz Sharif (63) van oppositiepartij Moslimliga PLM-N en de oud-cricketer Imran Khan (60) van de PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf). De regerende volkspartij PPP van president Asif Ali Zardari (57), de weduwnaar van ex-premier Benazir Bhutto, staat op verlies.

In Pakistan wonen naar schatting ruim 180 miljoen mensen.