Zeker 26 olifanten zijn de afgelopen dagen gedood in het park Dzanga-Ndoki in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag bekendgemaakt.

 Aan het begin van de week waarschuwde WNF al dat een groep van 17 gewapende stropers het park was binnengetrokken.

De stropers waren op weg naar Dzanga Bai, dat bekendstaat als 'het dorp van de olifanten'. Op deze plek in het nationale park verzamelen zich dagelijks 50 tot 200 olifanten om te drinken. Daar hebben de stropers inderdaad hun slag geslagen. Lokale onderzoekers telden 26 karkassen van olifanten, waaronder vier jonge dieren. Van de meeste zoogdieren zijn de slagtanden verwijderd, zei een WNF-woordvoerster.

Drinkplek

Sinds de komst van de stropers zijn er geen olifanten meer gezien op de drinkplek, die inmiddels wordt omschreven als een olifantenmortuarium. Dorpelingen halen nu het vlees van de karkassen af. ,,Op deze plek konden toeristen de olifanten van heel dichtbij zien'', zei de woordvoerster. ,,Olifanten zijn intelligente dieren. Ze blijven nu weg.''

Hoewel de stropers zijn vertrokken, vreest WNF dat de slachtpartij door kan gaan als er geen veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

De natuurbeschermingsorganisatie wil dan ook dat de machthebbers in de Centraal Afrikaanse Republiek het park snel gaan beveiligen tegen criminele bendes die uit zijn op het ivoor van olifanten. Ook vraagt de organisatie de internationale gemeenschap en de arme buurlanden Kameroen en de Republiek Congo om bijstand.

Geweld

De Centraal Afrikaanse Republiek wordt sinds het begin van het jaar geteisterd door geweld en chaos. In maart joeg de rebellengroepering Séléka president François Bozizé het land uit. WNF en lokale partners hebben het kantoor bij Dzanga Bai in april verlaten vanwege de veiligheid.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is ondanks zijn bodemschatten een van de armste landen van Afrika.