De Britse zeiler Andrew Simpson is donderdag overleden toen het Zweedse jacht kapseisde, tijdens een training voor de aanstaande America's Cup-races later dit jaar, in de baai van San Francisco.

Het ongeluk gebeurde in de baai van San Francisco.

Een andere zeiler van de catamaran raakte zwaargewond, verklaarde een woordvoerster van de brandweer van San Francisco. Alle overige opvarenden zijn in veiligheid.

Het Zweedse Artemis Racing maakte op haar website de identiteit van de overleden zeiler bekend. Simpson is onder de boot gevangen komen te zitten. Hij zou zeker tien minuten onder water zijn geweest.

"Het gehele Artemis-team is kapot van wat er is gebeurd'', zegt de baas van Artemis, Paul Cayard. "We hebben heel wat te verwerken de komende tijd. Onze gedachten gaan vooral uit naar Andrews vrouw en familie."

Simpson was de strateeg van Artemis Racing. Hij won in het verleden goud en zilver op de Olympische Spelen. Goud won hij in 2008 tijdens de Spelen van Peking, zilver vorig jaar in Londen.

Oracle

Het Zweedse Artemis Racing is een van de jachten die het vanaf begin september op willen nemen tegen titelhouder Oracle om de prestigieuze America's Cup.

Vanaf begin juli strijden alle potentiële uitdagers tegen elkaar om uit te maken welke boot de officiële uitdager wordt van Oracle.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat een zeiler komt te overlijden tijdens een training voor America's Cup.

In 1999 overleed Martin Wizner van de Spaanse uitdagers vrijwel direct toen een losgebroken stuk materiaal zijn hoofd raakte.