Het gerechtshof in Milaan heeft oud-premier Silvio Berlusconi van Italië woensdagavond wegens belastingfaude in zijn bedrijf Mediaset tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Daarnaast mag hij 5 jaar geen publieke functie uitoefenen.

Dat heeft de krant la Repubblica gemeld. Het vonnis is gelijk aan de straf die een rechtbank Berlusconi (76) vorig jaar oplegde. Naar verwachting gaat de mediamagnaat in cassatie. Ook na een eventuele definitieve veroordeling gaat hij waarschijnlijk niet de cel in, maar krijgt hij wegens zijn hoge leeftijd huisarrest.

Politiek kan het vonnis van woensdagavond wel onmiddellijk consequenties hebben. Binnen de gelederen van de centrumlinkse PD leeft al veel onvrede over de samenwerking met de centrumrechtse PDL van de omstreden Berlusconi.

Senaat

De PD won eind februari een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar slaagde daarin niet in de Senaat. Het lukte PD-leider Pier Luigi Bersani niet een regering te vormen, omdat zijn partij samenwerking met de PDL van Berlusconi uitsloot.

Pas na de herverkiezing van de hoogbejaarde president Giorgio Napolitano vorige maand kwam een regering van de PD, de PDL en de partij van oud-premier Mario Monti tot stand. Napolitano wilde eigenlijk geen nieuwe ambtstermijn en liet zich alleen overhalen, nadat de partijen hadden beloofd snel een regering te vormen. De samenwerking verloopt echter moeizaam.