De Amerikaanse wapenlobby NRA heeft zaterdag tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst de overwinning in de ''cultuurstrijd'' tegen president Barack Obama gevierd.

Het plan om aanvalswapens te verbieden sneuvelde in de Senaat. De NRA ziet dat vooral als een overwinning op de president, die strengere eisen aan het wapenbezit wil stellen.

''Het is niet alleen een strijd om het recht op wapens'', zei vicepresident James Porter tijdens de bijeenkomst in de Texaanse stad Houston. ''Het is een cultuurstrijd. Jullie zijn vrijheidsstrijders.''

Op de driedaagse bijeenkomst zijn ongeveer 70.000 mensen aanwezig. Het is de eerste bijeenkomst van de club sinds het bloedbad op een basisschool in Newtown eind vorig jaar. Daardoor kwamen 20 kinderen en zes medewerkers van de school om het leven.

Verbod

Voor Obama was die gebeurtenis aanleiding om de wapenwet aan te scherpen. Een verbod op semi-automatische aanvalswapens, zoals de schutter in Newtown gebruikte, is een van de wetten die de president wil doorvoeren.

Obama ziet een strengere wapenwet als een van de prioriteiten in zijn tweede ambtsperiode. De Republikeinen, maar ook leden van zijn eigen Democratische Partij verzetten zich daartegen, mede onder druk van de machtige wapenlobby NRA.