Door het treinongeluk bij het Oost-Vlaamse Schellebelle hebben 33 mensen verwondingen opgelopen. Zij zijn allen in het ziekenhuis opgenomen.

Dat hebben de autoriteiten van de provincie Oost-Vlaanderen laten weten, meldde de Vlaamse publieke omroep VRT zaterdagavond.

Alle gewonden zijn omwonenden van het spoor die bevangen zijn geraakt door giftige dampen. Eerder had de provincie 17 gewonden gemeld.

Drie personen zijn er slecht aan toe, maar verkeren niet meer in levensgevaar. Eén persoon is omgekomen. Het is onduidelijk of het overlijden te maken heeft met het treinongeval. Het slachtoffer is echter wel aangetroffen in een woning waar een hoge concentratie giftige dampen is vastgesteld.

De autoriteiten hebben alle bewoners van de huizen in een straal van 500 meter rond de plaats van het ongeluk geëvacueerd. Zij zijn opgevangen in het naburige Melle.

Onduidelijk

Eerder op de dag ontstond er onduidelijkheid over het aantal doden en gewonden. De provincie Oost-Vlaanderen heeft zaterdagmiddag een uitspraak van gouverneur Jan Briers herroepen dat er bij het treinongeluk in Schellebelle twee doden zijn gevallen.

De persdienst van de provincie liet in een persbericht weten dat er één dode en zeventien gewonden zijn. Briers had eerder veertien gewonden gemeld.

Machinist

Van de huizen in een straal van 500 tot 1000 meter moesten de bewoners hun ramen en deuren gesloten houden. Volgens Briers komen de slachtoffers uit die zone.

Zaterdagochtend ontploften enkele wagons, nadat zes van de dertien wagons van de goederentrein waren ontspoord. In de wagons zat de giftige stof acrylnitryl. De trein kwam uit Nederland en had een Nederlandse machinist.

Grensstreek

Zeeuws-Vlaanderen hoeft zich geen zorgen te maken over de stoffen die zijn vrijgekomen bij de treinbrand. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland zaterdagavond laten weten.

De wind draait zaterdagavond naar het zuiden, in de richting van Nederland, maar de brand is dan waarschijnlijk uit. Bovendien voorkomt de brandweer met waterkanonnen dat de gevaarlijke stoffen zich verspreiden.