Een Amerikaans tankvliegtuig van het type Boeing KC-135 is vrijdag op 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Bisjkek verongelukt. Er waren drie mensen aan boord. Volgens de eerste berichten zijn er geen overlevenden.

Het ongeluk gebeurde bij Chaldovar. Reddingswerkers vonden brokstukken in een gebied van één vierkante kilometer. Ze stonden deels in brand. Er werd ook een deel van een parachute gevonden, maar geen spoor van mensen.

Volgens een inwoner van het gebied, Sjerikbek Toeroesbekov, explodeerde het tankvliegtuig in de lucht.

"Ik was met mijn vader aan het werk in het veld toen ik een explosie hoorde. Toen ik naar de lucht keek zag ik vuur. Terwijl het toestel naar beneden stortte, brak het in drie stukken", zei hij.

Afghanistan

De Amerikaanse luchtmacht gebruikt de luchtmachtbasis Manas bij Bisjkek om troepen en materieel naar en uit Afghanistan te transporteren. Om de basis, die wordt gehuurd van de Kirgiezen, is veel te doen.

Het contract loopt medio 2014 af en de VS willen het contract verlengen, nu het Amerikaanse leger zich terugtrekt uit Afghanistan. De Kirgizische regering twijfelt echter over een verlenging.

Een KC-135 heeft normaliter een bemanning van drie. Soms is er een extra navigator aan boord. In het toestel is ook plaats voor 37 passagiers. De KC-135, ook wel Stratotanker genoemd, is 41,5 meter lang en heeft een spanwijdte van bijna veertig meter. Het toestel tankt in de lucht gevechtsvliegtuigen bij.