
Grote 1 meistaking in Griekenland
Ministeries zijn woensdag gesloten, veel treinen en bussen rijden niet, veerboten naar de vele eilanden blijven aan de kades liggen en ziekenhuisartsen behandelen alleen noodgevallen.
Ongeveer 10.000 mensen demonstreerden in de hoofdstad Athene tegen de harde bezuinigingen en lastenverzwaringen die de regering doorvoert. Door in de overheidsuitgaven te snijden haalt Griekenland broodnodige financiële steun van de Europese Unie binnen.
Volgens de stakers hebben de maatregelen de economie grote schade toegebracht. De werkloosheid in het noodlijdende land is inmiddels opgelopen tot 27 procent en onder jongeren zelfs 60 procent.
Economie kapot bezuinigd
De Griekse premier Antonis Samaras verdedigt het bezuinigingsbeleid. Volgens hem is 2013 het laatste jaar dat de Griekse economie krimpt.
De stakers vinden echter dat de economie kapot wordt bezuinigd. De woede richt zich daarnaast op het aangekondigde ontslag van 15.000 ambtenaren.
Ook in andere steden zijn protesten. In Thessaloniki trok een protestbijeenkomst ongeveer 4000 mensen. Volgens Griekse media verliepen de demonstraties ditmaal vreedzaam.
Wereldwijd demonstraties
Niet alleen in Griekenland gingen mensen de straat op, op tal van plekken in de wereld waren woensdag vieringen en demonstraties voor de Dag van de Arbeid.
Net als in Griekenland, is de werkloosheid in Spanje erg hoog. De vakbonden hebben dan ook op meer dan 80 plekken in het hele land demonstraties gepland.
Ook vakbonden in het welvarende Duitsland hebben de Dag van de Arbeid aangegrepen om te demonstreren voor ''goed werk en een sociaal Europa''.
Geweld
De bijeenkomsten waren niet overal zonder geweld. In de Turkse metropool Istanbul braken woensdag al vroeg in de ochtend rellen uit.
Betogers die de Dag van de Arbeid wilden vieren, belandden in het ziekenhuis, onder wie de tweede man van de grootste oppositiepartij CHP, Gürsel Tekin.
Indonesië
In Indonesië legden betogers het verkeer in Jakarta lam. Ze demonstreerden tegen een geplande verhoging van de brandstofprijzen, die veel arme mensen hard kan raken.
Paus Franciscus riep politieke leiders op banen te creëren. Volgens Franciscus is de hoge werkloosheid terug te voeren op ''economisch denken buiten de grenzen van sociale gerechtigheid''.
Eerder
- 28 apr 2013 om 21:14Grieken protesteren tegen ontslag ambtenaren
- 28 apr 2013 om 14:06'Griekenland op koers met bezuinigen'
- 26 apr 2013 om 19:14Mensenrechten lijden onder Griekse crisis
- 25 apr 2013 om 19:22'Herstel Griekenland is in zicht'