De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben Willem-Alexander gefeliciteerd ter gelegenheid van zijn inhuldiging als koning der Nederlanden.

Dit meldde de krant Wall Street Journal dinsdagavond op zijn website.

''Onze twee landen hebben een rijke geschiedenis en sterke banden gemeen, en het was voor ons een plezier het koninklijke paar te gast te hebben in het Witte Huis in september 2009'', aldus de Obama's.

Zij spreken ook hun waardering uit aan prinses Beatrix voor haar vriendschap, belangeloze dienst aan het land en ''voorbeeldig leiderschap'' als koningin de afgelopen 33 jaar.

Ban Ki-moon

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft koning Willem-Alexander dinsdag gefeliciteerd met zijn inhuldiging.

Ban wenst hem en koningin Máxima ''alle succes bij het vervullen van hun belangrijke rol''. Ook bedankt hij Willem-Alexander voor zijn bijdrage aan de Verenigde Naties op het gebied van watermanagement.

Verder dankt Ban prinses Beatrix voor haar uitzonderlijke publieke verdiensten. ''Ik wens haar het allerbeste.''

Argentinië

President Cristina Kirchner van Argentinië is buitengewoon tevreden dat haar onderdaan Máxima koningin is geworden van Nederland. ''We hebben een paus en we hebben een koningin. Máxima heeft Argentijns bloed'', zei Kirchner bij de opening van een evenement in haar werkpaleis in Buenos Aires.

Kirchner vertelde ook dat Willem-Alexander perfect Spaans tegen haar sprak tijdens de inauguratie van de nieuwe paus in maart, zo schreef de Argentijnse krant Perfil woensdag. ''Máxima heeft Willem-Alexander onze taal perfect geleerd. Goed gedaan Máxima'', complimenteerde het staatshoofd de nieuwe Nederlandse koningin.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf foto’s uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam