Voormalig premier van Oekraïne en oppositieleider Joelia Timosjenko is onrechtmatig en willekeurig aangehouden door de Oekraïense autoriteiten.

Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg dinsdag bepaald.

Timosjenko werd in 2011 opgepakt en vastgezet in afwachting van haar proces. Volgens de autoriteiten omdat ze zich niet gehouden had aan afspraken en te laat was voor rechtszaken. Maar het EHRM zegt dat deze redenen ongegrond waren.

De hechtenis voorafgaande aan het proces was dus onrechtmatig en in strijd met internationale regels.

Kneuzingen

Het hof kon niet vaststellen dat Timosjenko kneuzingen en blauwe plekken had opgelopen in de gevangenis als gevolg van mishandeling door het personeel. Ook oordeelt het niet over het proces dat Timosjenko heeft gekregen. Dat vindt het een aparte kwestie, die buiten de klachten van nu vallen.

Het oordeel is nog niet rechtsgeldig. De partijen kunnen binnen drie maanden vragen de zaak door te verwijzen naar de zogenoemde Grote Kamer van het EHRM.

Vrijlating

Het vonnis betekent ook niet dat Timosjenko automatisch vrijkomt. Oekraïne moet het vonnis omzetten, maar het land heeft aangegeven eerst de beslissing te gaan bestuderen, zo tekende het Duitse persbureau DPA op.

Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel wegens machtsmisbruik in verband met het afsluiten van een omstreden gasovereenkomst met Rusland.

Bezorgdheid

De uitspraak van het hof in Straatsburg bevestigt de bezorgdheid die de Europese Unie regelmatig heeft uitgesproken over willekeur bij de rechtsgang in Oekraïne. Dit stelt EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton in een dinsdag uitgegeven verklaring. De unie vraagt Oekraïne de gang van zaken in de Timosjenko-zaak in het licht van de uitspraak van het Europees Hof te heroverwegen.