De nieuwe premier van Italië, Enrico Letta, heeft maandagmiddag in de Kamer van Afgevaardigden zijn eerste regeringsverklaring afgelegd.

Hij hoopt maandagavond het vertrouwen te krijgen van het lagerhuis van het Italiaanse parlement. Dinsdag volgt de vertrouwensstemming in de Senaat.

Letta benadrukte dat Italië economisch in zwaar weer verkeert. Zonder hervormingen en meer werkgelegenheid ''sterft Italië''.

De voormalige Europarlementariër wil een signaal afgeven dat Italië op Europa is gericht en daarom wil hij deze week nog naar Brussel, Berlijn en Parijs reizen. Letta wil helpen bouwen aan de Verenigde Staten van Europa.

Italië is de derde economie van de eurozone. Het Zuid-Europese land gaat gebukt onder een enorme staatsschuld. Een ''complexe strategie'' zal de economische groei moeten aanwakkeren, aldus Letta.

David en Goliath

Letta (46), de op een na jongste premier uit de geschiedenis van de Italiaanse Republiek, vergeleek zichzelf herhaaldelijk met David, de bijbelse figuur die in zijn strijd met Goliath een zeer zware taak aanging. De progressieve katholiek hoopt op de steun van de grootste partijen uit elk van de twee grote politieke blokken, zijn eigen centrumlinkse Democratische Partij (PD) en de centrumrechtste PDL van de omstreden ex-premier Silvio Berlusconi.

Letta kwam de PDL tegemoet door in te stemmen met de afschaffing van de IMU, de gehate onroerendgoedbelasting op het eerste huis. Dat was een verkiezingsbelofte van Berlusconi.

Verzet

Binnen de PD is veel verzet tegen de samenwerking met de door seks- en fraudeschandalen omgeven mediamagnaat. Letta is daarom niet verzekerd van unanieme steun uit eigen gelederen.

Eerder deze maand mislukte de verkiezing van een nieuwe president tot vijf keer toe omdat tientallen PD'ers bij de geheime stemmingen niet op de kandidaat van hun eigen partij stemden.

In arren moede vroegen de politiek leiders daarop president Giorgio Napolitano om zich beschikbaar te stellen voor een tweede ambtstermijn. De 87-jarige oud-communist is het oudste staatshoofd van Europa.

Lees het profiel van Napolitano