Met tientallen miljoenen dollars probeerde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zich te verzekeren van invloed op het regime van Afghaanse president Hamid Karzai. 

Dat schrijft The New York Times maandag op basis van gesprekken met Amerikaanse en Afghaanse functionarissen.

Koffers, rugzakken en plastic boodschappentassen vol bankbiljetten zijn het afgelopen decennium het kantoor van Karzai binnengebracht.

''We noemden het spookgeld'', zei Khalil Roman, die van 2002 tot 2005 stafchef was van president Hamid Karzai, tegen de krant. ''Het kwam in het geheim en het ging in het geheim.''

Kritisch toezicht

Volgens de reconstructie van de krant was er geen kritisch toezicht van buitenaf op de besteding van het geld. De dollars die maandelijks werden bezorgd kwamen zo terecht bij dubieuze krijgsheren en politici. Een deel van de miljoenen eindigde zelfs in de zakken van drugsbaronnen en de Taliban, zo vernam The New York Times.

''De grootste bron van corruptie in Afghanistan waren de Verenigde Staten'', zegt een anonieme Amerikaanse betrokkene. De operaties van de CIA dwarsbomen volgens ingewijden het werk van andere Amerikaanse overheidsdiensten, die juist verwoede pogingen doen om criminele netwerken in Afghanistan op te rollen.

Geen bewijzen

Overigens zijn er geen bewijzen dat Karzai zelf geld heeft aangenomen. De betalingen zouden zijn verlopen via zijn Nationale Veiligheidsraad. De belangrijkste bestuurder van die raad, Mohammed Zia Salehi, werd in 2010 opgepakt wegens corruptie. De president regelde echter binnen enkele uren zijn vrijlating. Volgens collega's noemt hij zichzelf sindsdien ''een vijand van de FBI en een held van de CIA''.