De moeder van de twee verdachten van de aanslagen op de marathon van Boston is anderhalf jaar voor de terreurdaad door Amerikaanse inlichtingendiensten opgenomen in een terreurbestand. 

Dat hebben twee bronnen bij de Amerikaanse regering vrijdag gezegd.

Zoebeidat Tsjarnajev, de moeder van de verdachten, kan niet geloven dat haar kinderen betrokken waren bij de aanslagen. Ze vertelt tegenover CNN dat de explosies niet echt gebeurd zijn en dat er met verf bloed is nagemaakt op de onheilsplekken.

Tijdens het interview maakt de vrouw een verwarde indruk. "Ik kan niet beschrijven hoe ik me nu voel. Ik heb geen kracht. Ik voel me dood."

De moeder zou niet met haar man meereizen van de Russische deelrepubliek Dagestan naar de Verenigde Staten. Zij wordt in de Verenigde Staten gezocht voor winkeldiefstal.

Bekijk het interview:

CIA

Rusland lichtte de CIA eind 2011 in dat Tamerlan Tsjarnajev en zijn moeder Zoebeidat Tsarnajev religieuze opstandelingen waren die naar Rusland wilden reizen. Tamerlan vond enkele dagen na de aanslagen in Boston de dood in een vuurgevecht met de Amerikaanse politie.

De CIA drong erop aan dat moeder en zoon werden opgenomen in het geheime terreurbestand TIDE. Personen in het bestand worden niet direct verdacht van terroristische motieven of activiteiten.

Ook worden hun gangen niet automatisch nagegaan als ze op de lijst staan, zeiden de bronnen.

Alle berichtgeving over de aanslag in Boston

Overzicht: VS vaker doelwit op eigen bodem