De Duitse Bondsdag heeft donderdag een motie afgewezen om bij het Federale Constitutionele Hof een nieuw verzoek in te dienen om de extreem rechtse NPD te verbieden.

De motie was ingediend door de sociaaldemocratische SPD en werd gesteund door Die Linke, een partij van oud-communisten en linkse ex-sociaaldemocraten.

De centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel stemde tegen. CDU/CSU en FDP waren het met de oppositie eens dat het gedachtengoed van de NPD in strijd is met de grondwet.

De christendemocraten en de liberalen achten echter de kans van slagen van een nieuw verzoek om de NPD te verbieden te klein.

Mislukte

Tien jaar geleden mislukte een gezamenlijke poging van Bondsdag, Bondsraad en regering om de NPD te laten verbieden. Het Federale Constitutionele Hof hekelde dat de staat de feiten mede zelf had gecreëerd waarop het verzoek om een verbod was gebaseerd. De geheime diensten hadden de NPD tot in de partijtop geïnfiltreerd.

De Bondsraad, het hogerhuis van het parlement waarin de regeringen van de 16 deelstaten zijn vertegenwoordigd, besloot in december wel om een nieuw verzoek in te dienen bij de hoogste Duitse rechters.