Het dodental na het instorten van een flatgebouw in Bangladesh blijft stijgen.

Tot nog toe zijn ruim 200 lichamen geborgen, meldde de politie in de plaats Savar donderdagmorgen. Reddingswerkers doorzoeken nog steeds het puin.

Veel mensen die woensdag werden bedolven, worden nog vermist. Hun overlevingskansen worden steeds kleiner.

Minstens duizend mensen raakten gewond door het instorten van het Rana Plaza, waarin een kledingfabriek en een winkelcentrum waren gevestigd.

Scheur

Volgens voorzitter Mohammad Atiqui Islam van de Bengaalse vereniging van kledingfabrikanten en -exporteurs werkten er meer dan 3100 mensen in het gebouw, toen het instortte.

Zijn vereniging had de eigenaren van het gebouw geadviseerd het pand te sluiten, nadat de scheur was geconstateerd. Dat advies werd in de wind geslagen. De scheur zou niet op een gevaarlijke situatie wijzen.

De verwachting is dat het aantal doden nog flink zal stijgen. Artsen in de ziekenhuizen hebben gezegd dat zij niet meer in staat zijn de gewonden goed te behandelen.

Onveilig

De instorting staat niet op zichzelf; onveilige situaties zijn wijdverbreid in de textielfabrieken, die vooral kleding voor de westerse markt produceren.

Voor minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt de ramp nog eens op wrange wijze duidelijk dat Nederlandse bedrijven die in Bangladesh kleding laten maken hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

''We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico’s moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken'', zei Ploumen woensdag.

Aangifte

Het gemeentebestuur van de Bengaalse hoofdstad Dhaka heeft donderdag aangifte gedaan tegen de eigenaren van het gebouw. Ook tegen de vijf kledingbedrijven die in het gebouw in de plaats Savar, 30 kilometer van Dhaka, waren gevestigd, is een klacht ingediend.

Dat heeft het hoofd van de politie in Dhaka donderdag laten weten. Het bestuur verwijt de eigenaren van het gebouw en de bedrijven dood door schuld.

De politie had dinsdag de ontruiming gelast van het textielgebouw. De muren van het gebouw vertoonden diepe scheuren, maar de fabrieken legden het bevel naast zich neer en lieten meer dan tweeduizend mensen doorwerken.

Meer dan tweehonderd kwamen om toen een groot deel van het acht verdiepingen hoge gebouw in een puinhoop veranderde.

Bekijk interviews met slachtoffers: